Zelený ječmen

Zelený ječmen 

Ječmen setý (Hordeum vulgare) je jedna z nejrozšířenějších pěstovaných obilovin a všichni jej dobře známe. V raném stádiu, kdy nám ještě nepřipomíná ten klasický ječmen z lánů obilí, se označuje jako zelený ječmen. Pro jednoduchou ilustraci si představte velikonoční osení…

Na trhu nalezneme velké množství ječmenů (napočítali jsme něco kolem 40) od různých výrobců nebo zprostředkovatelů. Nějakou chvíli nám trvalo, než jsme se začali trochu v této nepřeberné paletě ječmenů orientovat. Ale protože je členem naší party i Martin , velký milovník všeho nového a zajímavého co jídla a zdravých věcí se týče, byl on ten pokusný králík, který začal cca před 5 lety zkoušet jednotlivé ječmeny. Noo určitě jich nevyzkoušel všech 40 :o) Některé vyselektoval na základě zkušeností svých přátel, kteří se již déle zabývají zelenými potravinami, ale takových 12 kousků ochutnal a nějakou dobu užíval…

Ječmeny se lišily jednak svou barvou, vůní a co je asi pro Vás důležité, tak chutí a co je úplně nejdůležitější, tak kvalitou! A samozřejmě i cenou… A zde je skutečně velký rozdíl. Tento rozdíl pramení ze způsobu zpracování ječmene. Existují dva druhy – sušené rozdrcené lístky ječmene (levnější varianta) a sušená 100 % šťáva z ječných lístků (varianta dražší, ale kvalitnější). A navíc naše lidské tělo není uzpůsobeno k trávení trávy (zvířata k tomu potřebují 4 žaludky). U nás tedy jednoznačně vyhrává sušená šťáva z ječných lístků.

Po delším hledání kvalitního ječmene ze sušené šťávy Martin narazil na výrobky firmy Green Ways. Společnost kontaktoval, nějakou dobu Ječmen užíval a měl jasno… K našemu překvapení se navíc jednalo o českou firmu, která si zelený ječmen i sama pěstuje! Tudíž se nejedná o žádného „baliče“, ale přímo o výrobce.

V projektu Ječmínkova cesta pro zdravější děti pracujeme zásadně se sušenou 100 % šťávou z ječných lístků od české společnosti Green Ways (GW) s dlouhou tradicí na našem trhu (od roku 2001).

 

Ječmen GW

Ječmen GW obsahuje celou škálu biologicky aktivních látek, jejichž neúplný výčet uvádí níže uvedená tabulka. Avšak jakákoli z kontextu vytržená účinná látka nebo hodnota jedné mikro- či makroživiny nevypovídá o celkovém přínosu zelených potravin. Důležitá je totiž celková souhra všech látek, nikoliv údaje o hodnotách několika aktuálně módních složek. Ječmen není sbírkou namátkově poskládaných látek. Je přírodou sladěným orchestrem.

O hodnotě nápoje rozhoduje nejen složení, ale i forma zpracování. Produkt je zpracováván natolik šetrně, že obsahuje široké spektrum živých enzymů. Díky minutovému sušení ve sprayové sušičce při teplotě max. 31°C zůstává Ječmen GW „živým“ produktem. Enzymatická aktivita byla měřena u mnoha enzymů, jako např. u superoxiddismutázy. Pro zachování enzymatické aktivity udržujte balení v temnu a suchu, při přípravě nápoje používejte vodu studenou, nebo maximálně vlažnou a neperlivou. Námi používaný ječmen neobsahuje žádné přísady, jde o zcela čistý přírodní produkt! Vysušená šťáva z ječmene neobsahuje lepek (gluten), není pasterována a je maximálně vstřebatelná.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Užitek Ječmene

Ječmen je enzymatický nápoj plný biologicky aktivních látek. Představte si mladou rostlinku ječmenné trávy, jak klíčí, proráží tvrdou krustu zeminy a dynamicky roste vzhůru ke slunci. Tento druh energie a vlastností nám rostlinka předává. Sklízena je v období nejvyšší vitality, kdy přímo saje nesmírné množství živin a energie ze země, vody, vzduchu a slunce. V tichu svého rostlinného těla zpracovávají základní stavební kameny, které přetvářejí na složitější látky. Ty potom svým tělem předávají nadřazeným životním formám.

Nápoj z ječmene můžeme vnímat jako pomyslnou potravinovou základnu. Jako jsou pevné základy předpokladem úspěšné stavby rodinného domu, jsou zelené potraviny předpokladem bezpečí našeho jídelníčku. Hans Günter Berner v knize „Hladovění nad plným hrncem“ vykresluje človíčka, který se cpe, tloustne, ale přesto umírá na  nutriční podvýživu… Vyčerpaná půda živí „hladové“ plodiny. Ty zase sytí nás, a proto, i přes špeky okolo vlastního pasu, umíráme hlady.

Návod k použití a doporučená denní spotřeba

Minimální denní množství Ječmene pro dospělého zdravého člověka je 2x denně čajová lžička, u dětí pak 2x denně půl lžicky. Při zátěži jak fyzické, tak psychické, může být denní dávka výrazně vyšší. Ječmen lze pít na lačno i během jídla. Pro přípravu nápoje použijte vlažnou vodu. Konzumaci doporučujeme zahájit s nižší koncentrací a postupně navyšovat, aby detoxikační proces probíhal pozvolna. Předávkování nápojem z Ječmene (podobně jako předávkování zeleninou) nehrozí a poddávkování je zbytečné. Námi doporučovaný Ječmen je přírodní, ničím neupravovaný produkt, a proto jsou jeho chuťové vlastnosti závislé na momentálních podmínkách při jeho pěstování (roční doba, teplota, vlhkost, svit slunce, složení půdy apod.). Drobné výkyvy v jeho chuti jsou proto přirozeným důsledkem tohoto přírodního způsobu pěstování a šetrného zpracování.